Du bør tage risikoen for forhøjede radon værdier i din bolig meget alvorligt. Radon menes nemlig at være årsag til intet mindre end tre hundrede tilfælde af dødelig lungekræft her til lands.

Dette skyldes at radon er en radioaktiv gasart som i forbindelse med henfald giver anledning til alfastråling. Denne form for stråling er ikke farlig på kort afstand i fri luft da den ikke kan trænge igennem tøj eller hud. Men har du indåndet radon vil de frigivne radondøtre afsættes i lungevævet og nedbryde cellerne. Og så er det at der kan opstå cancer i lungerne.

Foruden lungekræft er radon under mistanke for at forårsage leukæmi hos spædbørn. Bor du og familien således i et etplans hus placeret i et område med høj radon forekomst bør du være særligt opmærksom på at få målt niveauet af radon i dine stuer og værelser.

Hvordan foretager jeg en radonmåling?

Den gode nyhed er at det ikke er særligt svært selv at måle radon værdierne i huset.

En radonmåling foretages med såkaldte radon målebokse som kan bestilles hos RadonHuset og som opstilles i alle husets rum. Her skal boksene stå og suge radon til sig i to til tre måneder – helst i fyrings sæsonen hvor man ikke så hyppigt lufter ud. På den måde kan du få den mest præcise angivelse af radon niveauet i din bolig.

Når de to til tre måneder er gået sendes dine radon målebokse til analyse hos RadonHuset. Efter et par uger vil du modtage en udførlig rapport som kan afsløre om radon værdierne i din bolig er for høje. Skulle dette være tilfældet kan du få hjælp og rådgivning i forbindelse med radonsikring hos RadonHuset.

Du kan læse meget mere om radonmåling og professionel radonsikring, og bestille dine radon målebokse online via hjemmesiden RadonHuset.dk.