Det er jo klart, at når man afholder en prisfest for danske film, så er der jo nogle danske film, der skal vinde.

Men med tiden har vi også set, at der er kommet endnu flere prisoverrækkelser til for danske film herhjemme, hvor man næsten som skuespiller eller anden involveret i filmbranchen af den danske kan rejse rundt i landet og se på prisuddelinger – og måske vinde nogle selv.

For danske film har fået et markant bedre ry i landet – og også i udlandet – så man ikke bare holder sig til de traditionsrige filmprisuddelinger, men hvor man også laver mere lokale og specifikke priser til danske film.

Før i tiden var det ikke så populært at uddele den slags priser, hvis man ikke var en del af dem, der havde været med til at sætte dansk film på landkortet i stort og småt.

Nu vil alle gerne være med – og det ses også i udlandet.

De danske film vinder også i udlandet

Hvor vi modsat i starten sagde, at nogle danske film jo skal vinde de priser, som der bliver uddelt herhjemme, så er chancen jo meget smallere i udlandet til de virkelig store og omfangsrige prisuddelinger, hvor man først skal gennem en optagelseskomite for at blive udvalgt, senere nomineret og til sidst vinde prisen.

Den slags har det gået sløjt med for danske film gennem mange årtier, men i 90’erne skete der en forandring, hvor danske film pludselig kom på verdenskortet, og vi er mere eller mindre blevet der siden.

Det har betydet, at danske film nu næsten bliver nomineret hvert år til de store prisfester, hvor der er så stor anerkendelse at hente, at ens film næsten kan være sikret at gå sin sejsgang verden over, hvis man vinder i en af de eftertragtede kategorier.

Vi må håbe, at den tendens varer ved.